Massief hout

 

Houthandel De Deurwaerder biedt een erg uiteenlopend gamma massief hout aan voor zowel professionele als particuliere klanten. Zowel tropisch hout als loof- en naaldhout is beschikbaar. Zo kunnen wij u steeds het juiste hout leveren. Daarnaast bieden we ook eik, beuk en populier aan. Dit wordt momenteel vaak gebruikt voor houten constructies. Eiken balken en planken worden op maat verzaagd in onze eigen boomzagerij. 

Het aanbod daktimmerhout bestaat uit de volgende houtsoorten en is steeds op voorraad in diverse houtsecties en lengtes.
Oregon, Douglas, RND, Epicia. Al deze soorten hebben elk hun specifieke eigenschappen.
Alles kan gezaagd, geschaafd of gedrenkt worden. Kepers, panlatten, stoflatten, … U vindt het allemaal in onze houthandel.
 

 • Oregon

  Dedeurwaerder . Houthandel. Oregon

  Deze houtsoort is afkomstig uit Canada. Doordat Oregon een traaggroeier is, zorgt dit voor kleinere jaarringen, waardoor hij sterker en steviger is. Oregon is daardoor ook duurder dan Douglas. Beide soorten kunnen gezaagd worden in planken of kepers en op bestelling wordt dit ook geschaafd.

  Meer informatie
 • Douglas

  Houthandel Dedeurwaerder . Tielt . Douglas

  Deze houtsoort groeit in Europa, wordt ook vaak “Europese Oregon” genoemd. Douglas is dankzij de gunstige sterkte-eigenschap en de grote afmetingen voor zeer veel toepassingen geschikt. In de bouw kan dit gebruikt worden voor zowel binnen- als buitenwerk. Deze houtsoort is zachter dan Oregon en heeft een grovere structuur.

  Meer informatie
 • RND

  Houtthandel Dedeurwaerder . RND . Tielt . Daktimmerhout

  RND is ook gekend als grenen. Een veel gevraagde houtsoort voor diverse toepassingen.

  Het Nederlandse woord grenen wordt gebruikt voor hout van diverse Pinus-soorten, met name het hout van de grove den (Pinus sylvestris). Het wordt ook wel aangeduid als "grenenhout".

  In Vlaanderen is het de meest gebruikte houtsoort. Meestal wordt het gebruikt voor toepassingen waarbij je het hout niet ziet.

  Meer informatie
 • Epicea

  Epicia - Houthandel dedeurwaerder - Tielt

  Is een vrij lichte houtsoort die toch erg sterk is. Epica wordt gebruikt voor uiteenlopende toepassingen. Het is verkrijgbaar in langere lengtes en helemaal niet duur. Epicea of ook wel vurenhout genomen is hout van de fijnspar, niet van de den. Hij is soms inlands maar wordt ook ingevoerd.

  Meer informatie

Naaldhout is afkomstig van naaldbomen.
Het wordt ook wel zachthout genoemd. Naaldhout bevat vaak veel hars.
Sommige naaldhoutsoorten alsook loofhout zijn zeer duurzaam.
Naaldhout is zachter en lichter dan loofhout, het groeit sneller en is bijgevolg ook goedkoper.
De meest gekende soorten zijn vuren- en grenenhout.

 • Beuk

  Beuk - Houthandel Dedeurwaerder - Tielt

  Beukenhout is een sterke, harde en splintervrije houtsoort. Komt vaak voor in België, in het Franse Centraal Massief en in de Vogezen. Het kern- en spinthout van de beuk verschillen weinig van kleur. Versgezaagd is het kernhout witachtig tot lichtbruin.Het verdonkert onder invloed van licht. Gestoomd beukenhout is veel rozer. Beukenhout heeft een gelijkmatige structuur met weinig tekening. Deze houtsoort is niet duurzaam en wordt vaak gebruikt voor binnentoepassingen. Zowel machinaal als manueel is beuk zeer bewerkbaar.

  Meer informatie
 • Eik

  Eik Houthandel Dedeurwaerder Tielt

  In onze houthandel wordt vooral Europees (vnl. Belgisch) eikenhout aangeboden. Het kernhout is licht- tot goudbruin. De groeiringen zijn duidelijk en scherp zichtbaar bij kops hout. Europees eikenhout is matig tot zeer duurzaam en gemakkelijk bewerkbaar, zowel machinaal als manueel. Deze houtsoort bevat veel looizuren waardoor metalen in contact met eiken snel corroderen. Voor fineer en parket is eiken zeer geschikt.
   

  Meer informatie
 • Populier

  Populierenhout

  Dit is een inlandse, snelgroeiende maar niet duurzame houtsoort. Populierenhout heeft een gelijkmatige structuur en meestal een vrij rechte draad. Het is licht en zacht en heeft een fijne nerf. Deze houtsoort wordt gedroogd in openlucht en is gemakkelijk bewerkbaar.
   

  Meer informatie
 • Ceder

  Ceder hout . Houthandel Dedeurwaerder Tielt

  Deze Canadese houtsoort is licht, zacht en toch relatief stevig en veerkrachtig. Ceder is duurzaam en goed bestand tegen verwering. Bij blootstelling aan licht kleurt het hout grijs. Wordt vaak gebruikt voor buitentoepassingen, zoals gevelbekleding, profielen, dankranden, .. Is gemakkelijk bewerkbaar.
   

  Meer informatie

Meranti, Padouk, Afrormosia en Afzelia zijn slechts enkele voorbeelden van de vele houtsoorten
die voor diverse buitentoepassingen gebruikt worden.
We denken dan vooral aan poorten, ramen en deuren.

Voor meer technische info betreffende tropisch hout kan u steeds terecht op de site van www.hout.be.

 • Meranti

  Meranti - houtsoort - Houthandel Dedeurwaerder Tielt

  Deze houtsoort is afkomstig uit Zuidoost-Azië, meerbepaald uit Maleisië en Indonesië. Het kernhout toont veel kleurnuances; van roodbruin tot rozebruin. Bij het drogen verdonkert het hout. Meranti is gemakkelijk bewerkbaar en zowel geschikt voor binnen- als voor buitenschrijnwerk (plinten, ramen, deuren, gevelbekleding, …)

  Het fineer wordt vaak gebruikt voor de productie van triplex.

   

  Meer informatie
 • Padouk

  padouk - Houtsoort - Houthandel dedeurwaerder - Tielt

  Padouk komt voornamelijk voor in Midden- en West-Afrika, in het tropisch regenwoud. Dit is een uitstekende, duurzame, fraaie en stabiele houtsoort.
  Het kernhout is oranjeachtig rood, dat verdonkert bij blootstelling aan het licht.
  Padouk is gemakkelijk machinaal of met de hand te verwerken en is ideaal voor buitenschrijnwerk.
   

  Meer informatie
 • Afrormosia

  Afrormosia - Houthandel dedeurwaerder

  Groeit voornamelijk in Midden en West-Afrika. Het kernhout is goudbruin en verdonkert door lichtinval. De structuur van het hout is onregelmatig. Deze houtsoort is geschikt voor zowel binnen- als buitenschrijnwerk. Het is een zeer duurzame houtsoort, die gemakkelijk bewerkbaar is.

  Meer informatie
 • Afzelia

  Afzelia . Houthandel Dedeurwaerder . Tielt

  Er bestaan heel wat verschillende afzeliasoorten. Men onderscheidt de soorten aan de verschillende gekleurde inhoudstoffen. Afzelia is een Afrikaanse, duurzame en zeer stabiele houtsoort. Het meeste afzeliahout is gemakkelijk te bewerken. Bij de bewerking komt heel wat stof vrij, dit vraagt om een goede afzuiging. Ook deze houtsoort vergrijst door blootstelling aan uv-licht.

  Meer informatie

Door onze eigen houtzagerij kunnen wij vlot vers gezaagde eiken balken leveren volgens de wensen van de klant. We kunnen deze ook met onze CNC machines bewerken, op deze manier kunnen wij een kant en klaar pakket afleveren op de werf om vlot gebinten en structuren van bijgebouwen te plaatsen.

 

eiken gebinte
eiken bijgebouw